lydnadshundar

Direktlänk till inlägg 30 januari 2011

Debut i eliten

Av Jenny Eriksson - 30 januari 2011 12:17

Så har vi då gjort vår debut i elitklassen i lydnad. Debut både för Nike och mig, så det är ett stort steg vi tagit. Min plan för tävlingen var att inte köra hela programmet, utan bryta efter dir. apporteringen, om den gick bra vill säga. Annars skulle jag också köra hopp-apporten. Tanken med detta var att vårt mål för dagen skulle vara att ha kul, att kunna slappna av på planen och att försöka få Nikes attityd på topp. Hon älskar rutan och apporteringsmomenten, så att få avsluta efter dem borde ge henne en positiv tävlingsupplevelse. 


Jag var oerhört nervös när vi styrde bilen mot Värnamo, efter ett hastigt övernattningsbesök hos kära uppföderskan. Jag undrade både en och två gånger varför man är så dum att man ger sig in på sånt här, när man skulle kunna strosa omkring på stigarna i skogen istället. Väl på plats lugnade sig fjärilarna i magen en smula, och jag kände mig riktigt taggad. Att vi var flera stycken från talangtruppen som hejade på varandra kändes tryggt. I lottningen drog vi nr 6 av 9 startande, ganska okej. Det betydde att vi fick sitta och ligga på ytterkant på gruppmomenten, vilket kan vara skönt.


Med tanke på att vi haft jobbigt med gruppmomenten, Nike kan vara en aning orolig, var jag nöjd. Hon satt riktigt lugnt och fokuserat, med en tassförflyttning och lite huvudrörelser. På platsen la hon sig ytterst långsamt, och nosade en del under de fyra långa minutrarna. Jag la in ett dubbelkommando på uppsättandet, eftersom hon ofta tvekar just där. Jag håller på att lära om lite på platsen, eftersom jag nu gett upp tanken om hakan i backen. Vi har bråkat så mycket kring detta, och nu känner jg att jag måste prova något nytt.


Innan jag och Nike skulle in hade man lagt in en liten paus, och det var bra för oss. Jag körde fram Nike enligt min plan, med en del koncentration- och fokuseringsövningar, och när vi blev inkallade på plan var Nikes attityd på topp. Jag var oerhört nöjd med vår ingång på planen, Nike brydde sig inte om något annat i ridhuset, och höll toppenfokus på mig. FF gick bra, några småtapp i kontakt, och över lag sneda högeromsättanden, men hon höll bra position och kontakt i övrigt och vi fick beröm för vår språngmarsch. I långsamma marschen plogade hon en aning.


Övergångarna mellan momenten är något jag tänkt mycket på och jag tror att jag har hittat ett sätt som fungerar. Jag kan bara berömma lugnt med ord, får inte böja mig ner för att ge en klapp eller dyligt, då tappar hon fokus och börjar se sig omkring. Mellan både ff och dumrutan, och mellan dumrutan och inkallningen höll jag detta, och det kändes riktigt bra.


I dumrutan missade Nike sättandet, och hon tappar fokus vid hörnpasseringarna, så det är något vi verkligen måste jobba med.


Inkallningen var okej, jag fick ge dubbelkommando vid nedläggandet, och i ställandet tog hon några extrasteg. Men hon hade okej fart, och ingången var riktigt bra.


Sedan tappade jag henne i övergången till rutan, där gick jag ifrån mitt koncept tyvärr. Det blev dock ett riktigt bra konskick, och toppfart till rutan. Tyvärr slängde hon en blick på dumrutans markeringar, som fanns bredvid rutan, och missade på så sätt rutan. Ett försök med dirigering in fungerade inte riktigt, så vi bröt det momentet.


Sedan var det dags för  dir. apporteringen, och skicket till den konen utgick från samma punkt som till rutans konskick, men åt ett annat håll. Jag tror dock att Nike fortfarande hade rutan i huvudet, hon hade ju missat den och då får hon ofta göra om. Hon höll bra kontakt med tävlingsledaren när denne la ut apporterna, men sneglade sedan på rutans konskickskon. Jag såg detta, och kände att hon ville åt det hållet. Trots att hon på mitt "titta"-kommando tittade på rätt kon, sprang hon sedan på fel. Jag kallade in henne, och utan att bry mig om jag fick eller inte skickade jag henne på rätt. Denna gång gick det bra, och jag fick slutföra momentet. Hon gjorde en fin apportering, med bra båge, bra gripande och snygg ingång. 


Nu kom ett dilemma. Jag hade ju min plan, fungerade dir. app skulle jag avsluta där, annars skulle vi köra hopp-app också. Så vad kallade man detta? Lyckat eller inte? Jag bestämde mig snabbt för att göra även hopp-apporten, och den gjorde hon jättebra. Sedan tackade vi för oss, och ganska kontrollerat gick vi ut från planen.


Nike var superlycklig, och nöjd med sig själv, som sig bör, och slutbelöningen försvann på ett par sekunder. Sedan blev det bollkastarlek för hela slanten   !


Jag var jättenöjd efteråt, och kände att vi fått med oss just det jag ville ha, en positiv tävlingsupplevelse för oss båda, ett kvitto på att träningen med ingångar och övergångar gett resultat, och en känsla av att det här kan vi klara av. 


Resten av dagen gick till att heja på duktiga talangekipage, och stämningen var verkligen på topp! Stort grattis till Malin Ö med Freja och Malin W med Filur som båda gjorde superfina program med sina jaktgolden, och som på så sätt blev uppflyttade till klass tre respektive elitklass   ! Och jättegrattis till Karin med Qlura som slog till med 303 p i eliten, och nu borde vara SM-kvalad   ! Vi kommer att sitta på första parkett och heja allt vi kan!


Nästa helg kommer härliga Johanna med Hank hit, och vi ska tillsammans träffa bästa Anne för träning! Toppenhelg som väntar alltså!


Ha det gott!

 
 
Johanna

Johanna

30 januari 2011 13:31

SOM jag satt o väntade på rapport! Bra jobbat, ett fint kvitto :)

Vi längtar mycket till nästa helg!

ps. Hank gjorde klockren klass 2 ruta idag :D:D tänk att jag vågade prova :P

http://www.hied.wordpress.com

 
Ingen bild

Lotta

30 januari 2011 16:47

Äntligen uppdaterar du ;)
Vi är så stolta över er och er debut !!
Vi tränade lite stadga, med Keiko som störning.., och fjärr. Fått ändra lite så gick det bättre! Längtar till Torsdag :):):) Hoppas vi kan få ihop nåt i helgen !
Tjing

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Eriksson - 27 juni 2012 12:19

Den nya bloggen är nu uppstartad, även om jag då och då går in och redigerar utseende och dyl.    Inom en snar framtid kommer jag alltså att stänga ner den här bloggen.  Den nya adressen är: www.aylanike.wordpress.com Titta gärna in redan n...

Av Jenny Eriksson - 25 juni 2012 11:00

Efter en vecka i Dalarnas avkopplande värld åkte vi hemåt igen i lördags. På söndagen var vi inbjudna till en träningstävling, och lilla gula skulle få ta sig igenom en hel tvåa. Lite nervöst var det eftersom vi inte tränat något alls under våra daga...

Av Jenny Eriksson - 21 juni 2012 13:40

De senaste veckorna har varit fullspäckade, både under veckodagarna och helgerna, därav det klena bloggandet. Jag funderar också på att byta blogg, eventuellt till wordpress, men jag återkommer om det.   Här kommer i alla fall en kort sammanfattn...

Av Jenny Eriksson - 5 juni 2012 21:29


Aylas apporteringsträning ger verkligen snabba resultat! På bara ett fåtal gånger har hon gått från att släppa dummyn halvvägs in till att snabbt komma ända fram till mig, slänga in rumpan vid min sida och sitta som ett ljus med dummyn i ett stadigt ...

Av Jenny Eriksson - 3 juni 2012 21:32


Äntligen är de sista inlämningsuppgifterna rättade och betygen satta! Sista veckan har varit helt galen, och varje kväll har ägnats åt ett par timmars läsande och rättande! Nu blir det lugnare de sista veckorna fram till det hägrande sommarlovet!  ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards