lydnadshundar

Direktlänk till inlägg 30 juli 2010

Heldagsträning

Av Jenny Eriksson - 30 juli 2010 19:42

Idag var det dags för min och Mias sedan länge planerad heldagsträning. När jag skriver "planerad" menar jag att vi länge pratat om att vi måste ha en inspirationsdag, men det har alltid kommit något emellan. Nu lyckades vi tillslut hitta en hel dag då vi bara kunde ägna oss åt hundträning.


Vi började med att prata och fika, ett måste så klart! Hundträning handlar, som så mycket annat, om målsättning, målbilder och planering, och dessa måste bollas fram och tillbaka med någon man litar på och som förstår en. Ingen annan kan bestämma åt dig vad eller hur du ska träna, men genom frågeställningar och diskussioner kan mycket klarna.


Innan vi gick ut på lydnadsplanen la vi varsit skogsspår. Mitt var ämnat för Hertha, som inte spårat på länge. Det blåste mycket idag, men det fuktiga underlaget var idealiskt.


Medan spåren la sig fick Nike och Qrossa varsitt lydnadspass, och Nike var först ut. Jag hade varit lite orolig för hur hon skulle vara idag, eftersom hon passade på att äta en hel tårta igår! Visserligen modell mindre, men stor nog för en liten labradormage. Kanske skulle hon vara lite däst idag? Men hunden som kom ut på planen var nog snarare sockerhög, för hon flamsade och stojade och var så hög i attityd att jag i moment två fick bryta och sätta henne i bilen en stund! Jag trodde nästan att hon skulle börja pipa i FF, något hon aldrig någonsin gjort förut. Hon såg mäkta förvånad ut när jag tog med henne till bilen, utan att hon fått sin slutbelöning  ...


Mia fick istället ta ut Qrossa, men det visade sig att även hon var uppe i varv, hon pep och fånade sig när Mia tyckte att de skulle jobba. Så Mia bestämde att även Qrossa skulle få gå tillbaka till bilen, och innan hon fick komma ut på planen igen skulle Mia gå spåret med henne för att se om det kunde få henne mer fokuserad.


Jag tog ut Nike igen, och nu var det en annan hund jag hade med mig! Hon var fokuserad och ville verkligen jobba med mig. FF blev riktigt bra, hon var rak i kroppen och höll kontakten rakt igenom. Nästa moment var dirigeringsapporteringen, det moment jag tidigare brutit. Jag har ju tidigare jobbat med bollar, och sist jag tränade gick det riktigt bra. Idag hade hon insett att bollen i mitten var enklast att ta, och hon fokuserade bara på den. Efter brytningen bestämde jag mig att för att gå över till godisskålar, eftersom det inte är självbelönande för henne. Så det gjorde vi detta andra försök. Till en början gick hon bara på mittenskålen, men då den visade sig vara tom hela tiden tänkte hon om och började lyssna på mina instruktioner. De sista skicken var återigen fina, och jag kunde vara nöjd med momentträningen.

Men innan hon fick sin slutbelöning, maten, skulle vi göra en länkning med metallapportering över hinder och vittringen. De senaste träningarna har Nike slarvat enormt med vittringen, bara sprungit ut och tagit första bästa pinne. I tisdags gick det åt många pinnar innan hon började jobba ordentligt och använde näsan. Idag gjorde hon ett jättefint jobb, först en snygg hopp-apport och sedan bra fart ut till vittringspinnarna, en snabb men regelrätt sortering och gripande av rätt pinne! Lönen blev god mat och bollkast.


När Nike fått leka en stund med bollen var det spårningsdags för Qrossa och Hertha. Hertha började bra, spårade fint och med bra tempo. Hon gick rakt på de två första "pinnarna" som bestod av tennisbollar. Men sen tog det stopp, och både Hertha och jag kände oss ganska förvirrade. Jag är makalöst glömsk när det kommer till spårläggning, och kommer aldrig ihåg var jag gått. Därför använder jag orangea klädnypor som vägvisare. Men jag såg inte dessa heller, och vi irrade omkring ett par minuter, innan Hertha fick näsa på slutpinnen, hennes mat i en plastburk, och vi kom fram till den tillslut, fast från fel håll. Nåja, mest mitt fel skulle jag tro, eftersom jag inte litade på Hertha, men hon var nöjd och det var huvudsaken.


Mia var nöjd med Qrossas spårning, och gick direkt ut på planen för lite lydnadsträning. Nu var Qrossa mycket mer samlad, pep inget och jobbade mer med Mia. Hon tränade inkallning, fast bara sitt - stanna kvar-delen eftersom Qrossa snabbt förstått att när Mia vänder sig om ska hon komma. Efter lite hjälpkommandon såg det riktigt bra ut, och de gick över till att jobba med FF. Ett snyggt fotgående kräver mycket tid och tålamod, och kan vara mycket frustrerande om man har en hund som har lätt för att gå upp i varv. Men Mia jobbade bra, och hittade en fin aktivitetsnivå hos Qrossa som gav resultat.


Lunch, ännu mera hundsnack och hundpromenad, sedan väntade pass två. Den här gången fick Qrossa börja, för att slippa sitta så länge i bilen innan träningen.


Apportering stod på schemat. Efter en del diskussioner och testningar av nya metoder fungerade det riktigt bra. Lilla Qrossa, som bara är sju månader, visade att hon var nöjd med dagens träning, och fick hoppa in i bilen och vila.


För Nikes del handlade det om inkallning och rutan. Jag har varit lite feg när det kommer till inkallningen, eftersom jag tycker att hon har tappat fart och jag inte riktigt vet hur jag ska tackla det. Jag vågar inte riktigt fela och göra igen, ifall farten blir ännu sämre. Men idag gjorde jag så, och farten blev bättre! Tänka sig... Först gjorde jag två släta inkallningar, med hyfsad fart. På tredje inkallningen la jag in ett ställande, som var okej, men hon tjuvade och startade del två innan jag ropat. Så jag felade henne, och gjorde om, den här gången med bättre fart, bättre ställande och riktigt bra läggande. Jag belönade ingången, som visserligen var lite sned, men hon har tvekat sista biten tidigare, så jag var nöjd trots allt. Måste påminna mig om att våga kräva lite mer av Nike, hon klarar det!


Vi fortsatte med rutskick. Vid de två första skicken ställde jag henne vid konen och skickade henne därifrån. Hon hade fantastisk fart och placeringen i rutan var perfekt. Därefter testade jag att skicka henne till konen först, men eftersom jag inte använt mig av konen som "kon" tidigare förstod hon inte riktigt vart hon skulle. Jag fick gå fram och peta på den, och sedan gjorde hon ett korrekt konskick. För att befästa det skickade jag två gånger till, med belöning hos mig när hon rundat konen. Tredje gången la jag in ett stå-kommando vid konen, och skickade henne därefter till rutan. Hon tvekade liten sekund, men sedan sprang hon i full fart in i rutan! Min fantastiska lilla hund, vilken arbetsmyra hon är! Rutan är ett av hennes favoritmoment, vilket hon klart visade idag. Jag avslutade med ett konskick, där hon fick runda konen, och fick så sin slutbelöning.


Dagen avslutades med ytterligare diskussioner, och nedtecknande av dagens träningsresultat i träningsdagboken. Vi bestämde också ett nytt datum för träning, nästa vecka. Tack Mia, för en härligt givande dag! Sex timmars hundträning kan låta mycket, men tiden bara flyger förbi när dessa timmar är så innehållsrika och utvecklande. Nu ser vi fram emot torsdag!


Ha det gott!

 
 
Ingen bild

Mia och Qrossa

1 augusti 2010 22:25

Det var en jätte härlig dag, vi var trötta när vi kom hem, men jag kände mig inspirerad till mer träning. Det måste bara göras om det här. Och tack för alla råd och tips. Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Eriksson - 27 juni 2012 12:19

Den nya bloggen är nu uppstartad, även om jag då och då går in och redigerar utseende och dyl.    Inom en snar framtid kommer jag alltså att stänga ner den här bloggen.  Den nya adressen är: www.aylanike.wordpress.com Titta gärna in redan n...

Av Jenny Eriksson - 25 juni 2012 11:00

Efter en vecka i Dalarnas avkopplande värld åkte vi hemåt igen i lördags. På söndagen var vi inbjudna till en träningstävling, och lilla gula skulle få ta sig igenom en hel tvåa. Lite nervöst var det eftersom vi inte tränat något alls under våra daga...

Av Jenny Eriksson - 21 juni 2012 13:40

De senaste veckorna har varit fullspäckade, både under veckodagarna och helgerna, därav det klena bloggandet. Jag funderar också på att byta blogg, eventuellt till wordpress, men jag återkommer om det.   Här kommer i alla fall en kort sammanfattn...

Av Jenny Eriksson - 5 juni 2012 21:29


Aylas apporteringsträning ger verkligen snabba resultat! På bara ett fåtal gånger har hon gått från att släppa dummyn halvvägs in till att snabbt komma ända fram till mig, slänga in rumpan vid min sida och sitta som ett ljus med dummyn i ett stadigt ...

Av Jenny Eriksson - 3 juni 2012 21:32


Äntligen är de sista inlämningsuppgifterna rättade och betygen satta! Sista veckan har varit helt galen, och varje kväll har ägnats åt ett par timmars läsande och rättande! Nu blir det lugnare de sista veckorna fram till det hägrande sommarlovet!  ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards